Javni dug Crne Gore 50 odsto BDP-a, Vlada smanjila javnu potrošnju za 380 miliona eura

Bez autora
Sep 06 2012

Vlada Crne Gore je uprkos globalnoj finansijskoj krizi uspjela da obezbijedi sve budžetske obaveze, isplate plata, penzija, socijalnih davanja i međunarodna plaćanja bez kašnjenja, a javni dug trenutno je oko 50 odsto BDP-a. Javni dug je u granicama kriterijuma iz Mastrihta, koji važe za najrazvijenije zemlje Zapadne Evrope, članice Eurozone, i ispod prosjeka je javnog duga u zemljama EU, koji je u prosjeku 81 odsto BDP-a. Od 2009. godine, smanjena je javna potrošnju za 380 miliona eura, što procentualno predstavlja jedno od najvećih smanjvanja javne potrošnje u Evropi. Teret smanjivanja javne potrošnje nije išao na štetu penzionera i korisnika socijalnih davanja.

Javni dug Crne Gore 50 odsto BDP-a, Vlada smanjila javnu potrošnju za 380 miliona euraVlada Crne Gore je uprkos globalnoj finansijskoj krizi uspjela da obezbijedi sve budžetske obaveze, isplate plata, penzija, socijalnih davanja i međunarodna plaćanja bez kašnjenja, a javni dug trenutno je oko 50 odsto BDP-a, navodi se u saopštenju.

Javni dug je u granicama kriterijuma iz Mastrihta, koji važe za najrazvijenije zemlje Zapadne Evrope, članice Eurozone, i ispod prosjeka je javnog duga u zemljama EU, koji je u prosjeku 81 odsto BDP-a.

Od 2009. godine, smanjena je javna potrošnju za 380 miliona eura, što procentualno predstavlja jedno od najvećih smanjvanja javne potrošnje u Evropi. Prema njihovim riječima, teret smanjivanja javne potrošnje nije išao na štetu penzionera i korisnika socijalnih davanja.

Vlada u kontinuitetu smanjuje budžetski deficit, koji je u 2012. godini planiran na nivou od 2,5 odsto, upola manje od nivoa iz 2010. godine, što je u okviru kriterijuma iz Mastrihta.

Pomoću politike „zamjena skupog duga jeftinim", Vlada planira da unaprijediti strukturu duga, u čiju svrhu će biti iskorišćen i nedavni kredit obezbijeđen uz garancije Svjetske banke, koji će omogućiti niže kamatne stope i poboljšanje profila javnog duga.

U periodu od 2007. do 2012. ulaganje u kapitalne projekte je iznosilo gotovo 500 miliona eura.

- Uporedna analiza je pokazala da je Crna Gora prva u regionu po visini javnih prihoda po glavi stanovnika, što ukazuje na efikasnu naplatu poreza. U pravcu još bolje naplate, intenzivirane su aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, što je doprinijelo povećanju bužetskih prihoda, navodi se u saopštenju Biroa za odnose za javnošću.

U toku 2011. godine smanjen je broj zaposlenih u javnom sektoru za preko 600. Vlada je, u cilju pružanja podrške lokalnim samoupravama, u periodu krize u 2011. godini izvršila izmjene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i Zakona o porezu na neopokretnosti.

Iako je prethodni zakon o finansiranju lokalnih samouprava obezbjeđivao značajan potencijal, novim zakonom je obezbijeđen „izdašan poreski potencijal". Novim zakonom Vlada je ustupila jedan dio prihoda opštinama, ukinula sitne fiskalitete i 70 odsto prihoda od koncesija koji je do tada išao državi ustupila opštinama.

Usvajanjem Zakona o porezu nepokretnosti povećana je stopa na porez na nepokretnosti, pa su nova rješenja doprinijela da se po osnovu poreza na nepokretnosti poveća naplata poreza u lokalnim samoupravama za preko 20 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik